M I S S E Z Z A T I E
HOME ABOUT STUFF DASHBOARD follow




Hi, Assalamualaikum. I'm Izzati, sweet 18. DONE SPM THIS YEAR! Alhamdulillah.. Thanks Allah. Thanks for visit;


DE' PAST







Makaroni Cheese Bakar
Wednesday, September 4, 2013 | 2 comment(s)


Assalamualaikum!!
Hari ni saya saja2 nak bagi resepi 'kegilaan' kawan-kawan saya..
Diorang memang suka sangat balun makaroni yang mak saya buat kalau saya ada bawak ke sekolah..
haha.. Makaroni bakar ni menggunakan banyak cheese.. Ayoh!




BAKED MACARONI AND CHEESE BAHAN2NYA:
  • 250 gram macaroni - di rebus 3suku masak
  • 4 ulas bawang putih
  • sedikit isi ayam - dipotong kecil
  • 1 tin mushroom soup
  • 1 cawan air
  • 5 keping cheedar cheese
  • 1 tin cendawan butang - dipotong nipis
  • 1 ulas bawang besar - dipotong bulat2
  • 1-2biji kentang - direbus bersama kulitnya hingga 3suku masak. angkat dan kupas kulit, belah 2, potong nipis2.
  • sedikit minyak utk menumis
  • 2 biji telur ayam
  • garam secukup rasa
  • 250 gram mozarella cheese

CARA-CARANYA:
1- Tumis bawang putih yg dimayang halus hingga naik bau
2-Masukkan isi ayam, kacau rata.
3- Masukkan mushroom soup dan diikuti dgn 1 cawan air. masak sampai isi ayam masak... Lebih kurang 5-   8minit jer
4- Pastu masukkan cheedar cheese dan cendawan butang kacau rata... Masukkan kentang yg telah    
dipotong td... rasa dulu dan baru masukkan garam (sbb cheedar cheese dh masin nnt takut terlebih masin)
5- Angkat dari dapur, masukkan macaroni tadi dan kacau bg sebati keseluruhannya. Pecah 2 biji telur  
dalamnya ratakan
6- Sapu loyang dgn butter dan tuangkan kesemuanya ke dalam loyang
7- Akhir sekali taburkan permukaannya dgn mozarella cheese sehingga rata
8- Bakar dlm ketuhar selama 40- 45minit dgn suhu 160C api atas dan bawah


Tips : -Kalau nak gunakan bekas kaca khas untuk microwave pun boleh
-Lebih sedap kalau dicecah dengan sos.
- Sesuai untuk dihidangkan pada waktu breakfast atau minum petang

Sekarang dah tahukan..